Om företaget

Aktiebolaget startade under hösten 2021 med en ambition om att bli en etablerad samarbetspartner under 2022.  Företagets målsättning är att genom föreläsning, utbildning och konsultativt stöd på plats bidra till att göra organisationer mer ekonomiskt och socialt hållbara. 

Om mig

Kort om Håkan


Många års erfarnenhet av industriarbete,

både som chef och som medarbetare.


Omfattande erfarenhet av teoretiska studier och forskning.



Mina

erfarenheter

Jag är i huvudsak praktiker med omfattande erfarenhet från tillverkningsindustrin. Efter att ha utbildat mig till svetsare startade mitt arbetsliv inom underhåll, till att börja med som mekaniker och senare som underhållschef. Jag har varit verksam inom underhåll i mer än tjugo år innan jag, år 2009, valde att börja arbeta med utbildningsledare. Det kändes som ett naturligt steg och jag har trivts bra med möjligheten att integrera med andra människor och samtidigt kunna bidra med de kunskaper och erfarenheter jag samlat på mig genom åren.

I samband med mitt första chefsuppdrag påbörjades också min akademiska karriär i form av en coachutbildning med utgångspunkt i Gestaltpsykologi. Utbildningen fångade mitt intresse och med tiden ledde den till en fyraårig utbildning i Gestalt i Organisation och sedan vidare till att genomföra en egen studie via University of Darby. I mitt arbete som underhållschef förväntades jag, med omfattande stöd av externa konsulter, införa principer från det vid den tidpunkten populära och relativt nya konceptet lean produktion på underhållsavdelningen. Jag tyckte mig märka att intresset för det nya verkade ointressant från medarbetarna på avdelningen och när jag var i färd med att genomföra min första studie valde jag att undersöka förutsättningar för motivation till förändringar bland operatörer, de som i slutänden förväntades att ändra sitt arbetssätt.

Det visade sig snabbt att intresset för de pågående förändringarna var lågt och kan närmast beskrivas som ett motstånd till förändringarna. Detta ledde fram till att studien riktade in sig på vad som hindrade medarbetare från att känna motivation i förändringsarbetet. Resultat visade upp hur avsaknaden av fyra teman; dialog, involvering, erkännande av kompetens och ansvarstagande skapade en osynlig "mur" mellan ledare och medarbetare och hur en långtgående polarisering försvårade förändringsarbetet. Den avslutande rapporten finns att läsa via den här länken.


Studien fick mycket uppmärksamhet vilket med tiden gav mig förutsättningar att fortsätta utforska förändrings- och utvecklingsarbete och jag antogs som industridoktorand på KTH år 2013 med ett uppdrag om att utforska problematiken med den identifierade "muren". Mer precist handlar avahandlingen om hur en sådan polarisering kan förstås och på vilket sätt den polariserade och statiska situationen kan omvandlas till att bli mer flexibel och mer öppen för nya arbetssätt. I december 2020 disputerade jag med min avhandling vars resultat beskriver viktiga områden för att skapa såväl engagemang som effektivitet.


För den som vill veta mer går det att även lyssna på min medverkan i Lasse och Margaretas Psykologbyrå eller läsa ett repotage i tidskriften Gestalt i Sverige där jag medverkar.